Om oss

Det här är 3B:s klassblogg!

Klass 3B finns på Fylsta skola i Kumla. Kumla är en ort på ca 20 000 invånare och ligger strax utanför Örebro. Klassen består av 24 elever; 14 flickor och 10 pojkar. Jag som är lärare och ansvarig för bloggen heter Victoria Fredriksson.

Det här är min andra blogg som jag driver tillsammans med elever. Ibland får vi frågor om varför vi arbetar med en blogg, vad syftet är och om eleverna lär sig något.

Svaren är enkla och självklara!

I Lgr11 står det att eleven ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Verktyg för kunskapssökande:
På bloggen finns det länkar till aktuella sidor som eleverna kan använda sig av när de vill lära sig mer om olika områden. Som lärare är det enkelt och tryggt att hänvisa till bloggens länkar, då vet jag att det är bra sidor på nätet som eleverna använder sig av.

Verktyg för kommunikation:
Eleverna skriver och läser på bloggen. När de skriver tränar de på att använda ett korrekt skriftspråk; meningar med stor bokstav och punkt. De tränar också på att uttrycka sig så att olika mottagare förstår. Eleverna lär sig att det går att kommunicera via skrift, både med människor som är nära i deras vardag och med andra som inte är välbekanta.
På lektionerna ger bloggen tillfällen att prata om kommunikation, vad som kan tolkas och uppfattas beroende på hur man uttrycker sig och att stå för det man skriver.

Verktyg för skapande och lärande:
Eleverna skriver själva på bloggen, både kommentarer och inlägg. De löser uppgifter/utmaningar och skapar egna. Detta gör att eleverna kan synliggöra sina kunskaper och visa vad de har lärt sig. Vi ofta har bilder med på våra inlägg vilket medför att eleverna får kunskap om hur budskap kan förstärkas med bilder.

Det står också i Lgr11 att eleverna ska ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra.

På bloggen arbetar eleverna både enskilt och i par. De tränar sig i att ta ansvar för sitt egna skrivande och att stå för sina åsikter. När de samarbetar tränar de bl.a. kommunikation och att komma överens.
Den här bloggen gör det lätt för människor omkring eleverna att ta del av vår skolvardag. Då bloggen uppdateras nästan dagligen får föräldrar, vänner och släktingar en god inblick i hur barnen lär sig och utvecklas. Föräldrarna kan ta del av aktuella veckobrev och alla som läser bloggen kan ta del av våra LPP:er. Det är också viktigt att de som läser bloggen är aktiva med kommentarer för att eleverna ska känna att det de skriver har betydelse. Då och då ger jag en ”föräldraläxa” där föräldrarna har i uppgift att svara på ett inlägg som jag eller eleverna bestämt. Alla kommentarer på vår blogg godkänns av mig innan de publiceras. Detta för att förhindra ev. kränkande kommentarer och nätmobbning.

Bloggen är en viktig del av vår undervisning och vi använder den ofta i ett pedagogiskt syfte. Att läsa och kommentera våra inlägg, att lösa de utmaningar som jag lägger ut, att göra egna utmaningar och lösa kompisarnas. Det jag kallar för utmaningar är uppgifter som jag kan sakna i våra läromedel eller uppgifter jag vill att barnen ska visa för mig att de har förmågorna att lösa.
De sidor jag länkar till kan jag använda mig av i min undervisning. Eleverna går i åk 2 och behöver bara komma ihåg en webbadress, resten är länkat från vår blogg. Det gör det enkelt och smidigt både för mig och eleverna. Det gör också att de lätt kan visa föräldrarna och använda dessa länkar hemma.

Med en blogg kommer diskussioner kring upphovsrätt och vilka bilder man får använda. Föräldrarna har gett ett skriftligt samtycke till att deras barn får publiceras med bild på bloggen. När vi publicerar bilder på andra frågar vi allltid om lov först. De bilder/filmer som vi publicerar på vår blogg har vi upphovsrätt till. Använder vi oss av andra bilder har vi bett upphovsmännen om lov eller använt oss av bilder som är fria att publicera.
Varför ska vi vinna tävlingen?
Vi tycker att vi ska vinna Webbstjärnans tävling därför att vi använder oss av vår blogg på så många olika sätt. Inte bara som en informationskälla för föräldrar utan framför allt som ett läromedel som används dagligen av eleverna. Eleverna i 3B har snabbt och lätt lärt sig hur en blogg fungerar och hur enkelt det är att arbeta med den! Bloggen utökas successivt i takt med de områden vi arbetar med och de kunskaper som eleverna har och får.
Bloggen är roligt sätt för oss att visa vad vi gör och hur elevernas kunskaper utvecklas!
Om du har frågor eller funderingar kring den här bloggen kan du skriva till:
victoria.fredriksson@skola.kumla.se

Vi hoppas att du som läser vår blogg uppskattar vårt arbete och tycker att bloggen är givande. Du får gärna skriva kommentarer till våra inlägg, det uppskattas mycket av eleverna!

Hälsningar Victoria Fredriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.